De Noorse Boskat

Uiterlijk

De Noorse boskat is een vrij grote kat met een dubbele vacht. Een dikke, wollen onder vacht en een gladde, wat vettige aanvoelende vacht. In het voorjaar verliest de Noorse boskat veel haar waardoor hij er uit kan zien als een kortharige kat. In de herfst komt de vacht weer terug en heeft de Noorse boskat een volle kraag, veel haar op de flanken en achterpoten en een pluimige staart.

De achterpoten zijn langer dan de voorpoten. De voeten zijn rond en groot in juiste verhouding met de poten. De kop is een driehoek van voren gezien, alle zijden zijn even lang. Het profiel gezien van de zijkant is hoog en het voorhoofd licht rond. De neus is lang en recht zonder stop. De kin is stevig. De oren zijn groot en open, breed en de basis.

De oren hebben lynxachtige pluimpjes en lange haren uit(voor) de oren. De buitenste lijnen van de oren volgen de lijnen van de kop naar de kin. De ogen zijn groot en ovaal, goed open en licht schuim geplaatst. Katers wegen gemiddeld 5tot 10 kilo en poezen zo'n 3 tot 6 kilo. Ze hebben stevige botten en zijn gespierd. Het duurt gemiddeld 2 à 3jaar voordat een Noorse boskat volledig lichamelijk is uitgegroeid.

 

Karakter

Noorse boskatten zijn intelligente en zeer speelse katten boordevol energie. Hij heeft een geweldig karakter, Ze zijn moedig en kennen geen angst ze zijn niet nerveus en rusteloos en passen zich snel aan.
Ze kunnen erg goed om met andere katten, honden en kinderen. De Noorse boskat hecht zich meestal aan één persoon in het bijzonder en de Noor houdt ervan zich in de schoot van die ene persoon te nestelen. Ze houden heel erg van aandacht van mensen, soortgenoten en honden maar kunnen ook heel goed alleen leven.

 

Verzorging

De Noorse boskat heeft amper vachtverzorging nodig. In de zomer maakt de vacht een hevige, maar korte ruiperiode door, waarbij de onder vacht  voor een groot deel uitvalt. Een dagelijkse kam en borstelbeurt is dan ook aan te raden om klitvorming te voorkomen.